Via Romana offers the essence of the land where it grows. After a manual harvest, followed by destemming and gravity discharge in the fermentation tanks.
The mime and the know-how of a family tradition make it one of the most prestigious Galician wines.
The alcoholic fermentation is carried out at controlled temperature 24-26 ° C, after which the malolactic fermentation is performed. It remains a minimum of 8 months in a controlled temperature stainless steel tank and a minimum of 6 months in the bottle before going to market.
It remains a minimum of 8 months in a controlled temperature stainless steel tank and a minimum of 6 months in the bottle before going to market.
As a result of our commitment to constant innovation, we have used in the new vintage of Via Romana a vegetable clarifier: pea protein.
That's why we managed to certify our wine as vegan wine, and it's the first vegan-certified Galician wine!
It has a deep black cherry redcolour with violet nuances. It is clean and bright.
It is frank in the nose. It has very intense varietal aromas of strawberry and blackcurrant, with floral and lactic notes. It is balsamic and mineral. It offers sweet nuances of sweetened liquorice and fine herbs.
In the mouth it is kind, respectful and subtle. It is balanced, wide and glyceride, and also fresh, mineral and offers balsamic notes. It has nuances of chocolatedipped red fruit and notes of liquorice. It has a pleasant end.
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Una persona de Melide, trajo una de estas botellas, que nos tomamos en una cena familiar y me gustó mucho. No sé, cuál puede ser el motivo de sentir, después de tragarlo, un sabor especial que me recuerda con placer, al olor que se siente cuando visitas las vacas. Ese aroma que se queda en los sentidos, es una pena que no dure eternamente, pero en cada trago, se siente ese placentero aroma. Es muy especial. No se siente nada igual, ni parecido, ni con un ribera, ni con un rioja, ni con ningún otro vino que yo haya probado. Esa sensación, me ha calado tan hondo, que me gustaría saber si puedo permitirme el lujo de comprar este vino regularmente. Saludos y Felicidades. Un amante de Vía Romana Mencía
sin duda, este es el vino que a mi entender representa a Chantada, soy consumidor de el y siempre traigo para Argentina, algunas botellas , como para no olvidar el teruño y la familia que en su gran mayoria esta ahi, en unos meses, espero poder llevar a mi hija menor a conocer vuestra bodega, yo, ya lo hice en algunas oportunidades, la primera en 1998, continuar asi, mis saludos
Un amigo de Bogotá me envía una foto bebiendo este vino y disfrutando de su elección. Enhorabuena por saber llegar tan lejos!
Permanece un mínimo de 8 meses en depósito de acero inoxidable a temperatura controlada y otro mínimo de 6 meses en botella antes de salir al mercado.